Avui, com
cada matí de divendres, a l'escola Mar Nova fem l'Obrim Portes i el calçots que varem plantar, fa
dies, ja demanen ser calçats. Perquè el calçot vagi creixent alt i tendre cal anar-los
cobrint de terra, o sigui, calçar.
durada 04:01'
Ho expliquem més tècnicament:
La ceba (Allium cepa) és una bona coneguda de les amanides
i famosa sobretot perquè fa plorar en tallar-la. Però de cebes n’hi ha de
moltes varietats. La que serveix per fer calçots és la varietat Blanca Gran Tardana de Lleida i per arribar a ser
un calçot, com Deu mana, calen unes quantes etapes. Primer cal sembrar la llavor
per aconseguir els bulbs, igual que totes les cebes. Això es fa a finals d’any,
i les cebes es cullen durant l’estiu.
Fins que es tornen a collir cal calçar-les unes tres
vegades, de manera que la propera vegada que us cruspiu un calçot, recordeu que
al darrera hi ha força feina!
I el fet d’estar calçades és el que fa que quedin
blanques. Sense l’estímul de la llum del Sol, les cèl·lules dels vegetals no
sintetitzen clorofil·la. Total, tampoc podran fer fotosíntesi!
Font: Paràgrafs estrets de:
http://centpeus.blogspot.com/2008/01/calotada.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada