Aquest matí de diumenge alguns pares i mares de la Comissió de l'Hort de l'AMPA de l'Escola ens hem trobat ben aviat per instal.lar el sistema de reg per goteig i plantar una bona quantitat de cebes per fer calçots.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi32bJvjb99ZVOlJa-uhs1pM72VJaffR_lknS6IAbAdMz1n_eQV6Oiy-ncgJTpx6lpsE3mUS74nqItsEBBxhJBLu0gQXfh5BzHwvKBI4_1PlaB82fp_sVajAiprQHsg1QFCut9MLqRmWuQ/s200/2013-10-13+12.36.54.jpg)
SISTEMA DE REG: Ja l'any passat varem utilitzar el sistema de goteig per a regar el nostre hort. És una tècnica més de les que hem anat aplicant en l'hort de l'escola basada en el respecte al medi ambient i a la cultura d'agricultura ecològica. Seguint aquesta línia de treball, també aquest any, apostem per un sistema de reg que tingui en compte l'estalvi de l'aigua que prové de la xarxa pública. Per altra banda, regar amb goteig facilita el control de nivells d'aigua per cavallons i així proporciona a cada tipus d'hortalissa, arbre o planta aromàtica la quantitat més adient segons les seves necessitats d'humitat.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNcy38Hnnu_4Ph6RbXhgGGFwy4IrDrUb-lS9QmhrDTN12x_CT5GmxrsNmyi3WAUSjSqlG8h0cTMoCW9EmS6jT_bCMnQgrias0856UZdPOj0Qw5EofMviJMFSdA9DupWkTF_gcxMEhKMCg/s200/2013-10-13+10.06.56.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggUWe5NiLrwAOWcM1iaFsI2IJmSeUmYTP1hfNdyAMo94aE60LhMD2wskddXBOVYD6DiBlciilqPIWNCN4lgPRUo8K1-pOT5j09tgLQGsxDB-lyhpbiEGtfwzAUb9NQhaRtMwbz5ckmqT4/s200/2013-10-13+12.37.17.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg71hRNSuf9Rrrityl7AjnzZxQkrhrvamrLCnqu-ygmmZTEWTVLfQDrx1Y3LKgMmixZPdU2RBpioxCGmZ-mO8mB2-7T5RWXOkfBAfONHYsN7SXUWcrWwCP4Sq1PQM0P1u2XiUFyfc9m8nc/s200/2013-10-13+10.07.02.jpg)
PLANTEM CALÇOTS: El calçot s'obté a partir d'una varietat de ceba. La ceba és un dels
cultius més antics de la cultura mediterrània. El seu origen se sol
situar al mitjà orient però és coneguda des d'antic per les cultures del
mediterrani, com la cultura egípcia.
Sobre l'origen del calçot hi ha vàries versions però la més coneguda és la que atribueix a en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a finals del segle XIX, la invenció d'aquest cultiu. En Xat de Benaiges va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir casualment un plat que a principis del segle XX ja havia esdevingut habitual en moltes llars de Valls.
De llavors ençà la consumició dels calçots o calçotada ha esdevingut una festa gastronòmica coneguda arreu, especialment a Catalunya. Els calçots es couen amb llenya provenint de sarments de vinya i es consumeixen acompanyats d'una salsa típica, la salvitxada.
La ceba en general és una planta amb un contingut en vitamines i minerals molt ampli. Se li atribueixen propietats tonificants, diürètiques, digestives i afrodisíaques. En el cas del calçot s'ha comprovat que té un contingut elevat de compostos anticancerígens.(Font: Horturbà, http://www.horturba.com/cultivar/fitxa_cultiu.php?ID=21)
Aquest any hem plantat 150 cebes per fer calçots. Si tenim en compte que de cada ceba podem obtenir una mitjana de 5 calçots, a finals de febrer és possible que collim uns 750 calçots. La pregunta que queda a l'aire és: que carai farem amb tants calçots? Doncs bé, caldrà plantejar-se organitzar una calçotada escolar, no?? I també un concurs de salsa per calçots...??
Durant les properes setmanes, els alumnes i mestres hauran d'anar calçant els calçots, és a dir, tapant-los amb terra fins que tinguin la mida desitjada.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi32bJvjb99ZVOlJa-uhs1pM72VJaffR_lknS6IAbAdMz1n_eQV6Oiy-ncgJTpx6lpsE3mUS74nqItsEBBxhJBLu0gQXfh5BzHwvKBI4_1PlaB82fp_sVajAiprQHsg1QFCut9MLqRmWuQ/s200/2013-10-13+12.36.54.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRdTC9-uW5fk464FF69bnJZtlhQUCgdOVl-E9v6MzfEcFbxUA9sBCQo1peQWbuxVrq4sxvqFbY0_l2G7GUOz_wkbrW16DOOvk_TzGdbChSb-AbwC-ZxNnjSpAENO-P-GLhGEMKwes7YgA/s200/2013-10-13+12.38.03.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNcy38Hnnu_4Ph6RbXhgGGFwy4IrDrUb-lS9QmhrDTN12x_CT5GmxrsNmyi3WAUSjSqlG8h0cTMoCW9EmS6jT_bCMnQgrias0856UZdPOj0Qw5EofMviJMFSdA9DupWkTF_gcxMEhKMCg/s200/2013-10-13+10.06.56.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggUWe5NiLrwAOWcM1iaFsI2IJmSeUmYTP1hfNdyAMo94aE60LhMD2wskddXBOVYD6DiBlciilqPIWNCN4lgPRUo8K1-pOT5j09tgLQGsxDB-lyhpbiEGtfwzAUb9NQhaRtMwbz5ckmqT4/s200/2013-10-13+12.37.17.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg71hRNSuf9Rrrityl7AjnzZxQkrhrvamrLCnqu-ygmmZTEWTVLfQDrx1Y3LKgMmixZPdU2RBpioxCGmZ-mO8mB2-7T5RWXOkfBAfONHYsN7SXUWcrWwCP4Sq1PQM0P1u2XiUFyfc9m8nc/s200/2013-10-13+10.07.02.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2AKqOwW8bDXJvfJyjmAePOfqCjiMWwS4QGIVu-6tM6Hzz92DoifIoQkxYpkH7M8BguxAMM9RUz7uJbVlbpdZzxF69yntzg-w4oeiwGpSeynnh_9UsUUgUVAwYHO-zGnUwMC55Iy6JkkE/s200/2013-10-13+12.38.24.jpg)
Sobre l'origen del calçot hi ha vàries versions però la més coneguda és la que atribueix a en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a finals del segle XIX, la invenció d'aquest cultiu. En Xat de Benaiges va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir casualment un plat que a principis del segle XX ja havia esdevingut habitual en moltes llars de Valls.
De llavors ençà la consumició dels calçots o calçotada ha esdevingut una festa gastronòmica coneguda arreu, especialment a Catalunya. Els calçots es couen amb llenya provenint de sarments de vinya i es consumeixen acompanyats d'una salsa típica, la salvitxada.
La ceba en general és una planta amb un contingut en vitamines i minerals molt ampli. Se li atribueixen propietats tonificants, diürètiques, digestives i afrodisíaques. En el cas del calçot s'ha comprovat que té un contingut elevat de compostos anticancerígens.(Font: Horturbà, http://www.horturba.com/cultivar/fitxa_cultiu.php?ID=21)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtg2ag8Neo64ZdNK0ZBdvn6buBbJBOAOT_vB-VkGiJpnxk1AZsJU6EK4_glKyjeCYIkAy5oT5Rt_gaYZaulnv63O0HxiEtGPWgQhxqqwWqPDLnD-KrHYgkt6Ypd-x-0vAG3TkpZSUIeTM/s320/2013-10-13+10.42.53.jpg)
Durant les properes setmanes, els alumnes i mestres hauran d'anar calçant els calçots, és a dir, tapant-los amb terra fins que tinguin la mida desitjada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada